Morfeu

Apari, Morfeu, în nopțile senine!
Condu-mă pe tărâmuri neștiute.
Arată-mi tu ce nu știu despre mine,
Pe-acel tărâm în care mintea nu mai poate minte.

Supune-mă la probe și ordalii,
Să îmi cunosc a inimii ardoare.
Și lasă-mi amintirile trăirii,
Chiar de se întâmplă a fi înșelătoare.

Cutezător îți cer: deschide porți!
Mistere vechi să poate fi pătrunse.
Prin amintiri, simboluri, arhetipuri
Să fiu părtaș al celor neștiute.

Visul. Generalităţi.

Sigmund Freud a spus: Visele sunt calea regală pentru a ajunge la inconștient.Literatura de specialitate oferă visului o interpretare arhetipală, simbolică a cărui înțelegere nu poate fi însușită în baza cunoașterii comune. Metodologia este diferită!

Visul este recunoscut încă din antichitate ca o formă de manifestare a laturilor absconse ale minții umane. Tocmai aceasta l-a determinat pe Platon să afirme: „Omul se cunoaște după visele sale!”

Există patru legi fundamentale menționate ca și parametri pentru interpretarea viselor:

Legea Analogiilor Filosofice, căreia îi corespunde simbolismul viselor. Exemplu: șarpele ca simbol al tentației.

Legea Analogiilor Contrariilor, care face referire la opusul filosofal. De cele mai multe ori, simbolul unui vis poate fi opus a ceea ce noi visăm. Exemplu: dacă mâncâm dulciuri poate fi o atenționare că vor urma perioade de amărăciuni în viața noastră.

Legea corespondențelor, cea care determină conexiunile între simboluri. Spre exemplu, apa este relaționată cu purificările.

Legea numerologiei, presupune o interpretare de fond a numerelor din cadrul experienței onirice. O interpretare ezoterică în lumina științei cabalei.

Pentru o înțelegere cât mai justă a visului, ni se spune, avem nevoie de un echilibru între cele trei aspecte ale manifestării: felul în care gândim, simțim și acționăm.

Morfeu, în mitologia greacă, este considerat ca fiind zeul viselor. Fiul somnului și al nopții care atingea ploapele muritorilor cu frunze de mac pentru ai transpune în lumea viselor.

René Antoine Houasse Morpheus Awakening

Platformă educaţională