În general, perioada sărbătorilor este un moment prielnic manifestării unor emoţii superioare precum empatia, bucuria, conlucrarea, dăruirea şi speranţa.
În compania acestor minunate emoţii, nu de puţine ori, m-am întrebat: Oare ce înseamnă să ajuți cu adevărat?
Ajutăm că vrem să fim recunoscuți de către cei din jur? Ne dorim să fim plăcuţi în ochii lui Dumnezeu? Sau pur și simplu ajutăm pentru că așa ne cere inima să facem?
Enigme, enigme! Multe sunt enigmele ascunse în străfundul subconștientului nostru.
Astăzi, în pragul unei noi sărbători, am învățat sau conștientizat o lecție cu privire la ce înseamnă să ajuți cu adevărat. Astăzi, propria conştiinţă m-a mustrat.
De curând, am făcut un cadou de o valoare nesemnificativă unei persoane şi, bineînțeles, după cum sunt obişnuit din experiența trecutului, m-am așteptat de la persoana căreia i-am oferit cadoul meu la un comun “Mulțumesc frumos!” sau “Vai, dar nu trebuia!”.
Doar că, spre surprinderea mea, persoana m-a privit rapid, în trecăt, fără să-mi zică nimic. Nici nu m-a ignorat, nici nu m-a luat în considerare. Imediat după aceea, puţin tulburat de cele întâmplate, am tot reflectat la cele întâmplate.
Mă simţeam mâhnit până când vocea tăcerii – a intuiţiei – mi-a spus: Așa ar trebui să fim mereu când noi facem cadouri sau îi ajutăm pe alții! Să o facem cu toată inima fără să aşteptăm nimic în schimbul gestului nostru. Nici măcar un “Mulţumesc!”. Acela este autenticul bine şi adevăratul cadou!
Spiritul Crăciunului se plimbă printre idei, gânduri și oameni. Depinde de noi dacă suntem deschiși să-l primim şi să-l acceptăm să ne instruiască inima.
Îmi aduc aminte de unele cuvintele ale Vechiului Testament: „În vremurile din urmă, Spiritul lui Dumnezeu va fi printre oamenii și îi va învăța cum să trăiască”.
Cred că menirea sărbătorilor sfinte, printre care şi cea a Crăciunului, au rolul de a ne învăţa cum să trăim cu adevărat.
Mă simt plin de bucurie și fericire că pot împărtăși din experiențele mele trecătoare în acest cadru respectabil alcătuit din persoane care au curajul de a-şi deschide inimile lor înaintea celorlalţi.
Fie ca Spiritul Crăciunului să ne îndrume și să ne călăuzească pașii clipă de clipă.
Autor, Ivan Lytvyn
Când eram copil, căutam schimbarea. Dar nu știam ce este schimbarea. Când am devenit student, am cunoscut psihologia schimbării. De atunci sunt în curs de căutare și schimbare. A te schimba, pentru mine înseamnă a te întreba: Ce cauţi? Ce dorești? Ce utilitate poți să aduci societății? A te schimba înseamnă a te dărui cu totul celor din jur.